Bahan-bahan:
Air
Gula pasir putih
Tauhu jepun
Tauhu jepun yang aku guna. Basuh dan toskan airnya.
Cara-cara:
1. Buat air gula. Aku guna nisbah 1:2 iaitu 1 cawan gula dan 2 cawan air. Masak air gula sehingga sedikit pekat.
2. Kemudian, masukkan kepingan kepingan tauhu jepun yang telah dipotong ke dalam air gula tadi. Biarkan sekejap atas dapur.
3. Bila tauhu dah lembut, matikan api. Siap!
Inilah hasilnya homemade taufufa berkuah putih.
Enak di makan ketika panas atau pun sejuk. Kalau nak makan sejuk, boleh masukkan dalam peti dulu :)
Yummy yummy sedap! Rasa dia memang sama macam taufufa yang beli dekat pasar malam tu :p Aku buat stock banyak banyak dan simpan dalam peti. Nanti bila lapar setiap sejam, bukak peti ada taufufa pulak! Omaigod heaven sekali lagi! *stock kek batik haritu dah habis* :(
*Credit untuk Kak Ros Jintan Manis atas idea asal resepi ni. Arigatou ne :)
4 comments:
sangat comel kakak...:)..sian dier slalu lapa...
@Anonymous
Yup dear..setiap sejam mesti nak bukak peti cari makanan :p
Wahai kakak ku yg comel lagi cantik! Bolehkah kakak buatkan saya taufufa ini?
@Azzim
Bak kate org phg..sedei je..nnt kakak buat byk2, ko tlg jual kat depan ong tai kim ye..hakhak :p
Post a Comment